top of page

Ispanų kalba per 10 val.? Misija įmanoma ar neįmanoma?



Agnė Kuncaitė, įkvėpta skambučių su klausimais, kiek laiko reikia mokytis užsienio kalbos, kad galėtumėte ja laisvai ar ,,patogiai" bendrauti ir jaustis užsienyje, nusprendė atlikti drąsų eksperimentą. Ji pasirinko išmokti ispanų kalbos ir išbandyti savo įgūdžius praktiškai, išvykstant į pačią ispanų kalbos širdį – Barseloną. Bet yra vienas „BET“ – Agnė sau skyrė tik 10 valandų mokymuisi.


Agnės kelionė prasidėjo intensyviomis mokymosi valandomis. Per šį trumpą laikotarpį ji naudojo paprastą metodą: tikslus kelionės plano sudarymas ir reikalingiausių frazių bei žodžių mokymasis bei jų nuolatinis kartojimas kiekvieną dieną. Šis paprastas būdas padėjo įsisavinti pagrindines frazes ir jas įsiminti. Po 10 valandų pasiruošimo, Agnė išskrido į Barseloną, pilna entuziazmo ir pasiryžimo praktiškai pritaikyti naujai įgytas žinias.

Barselonoje Agnė nė karto nepasidavė pagundai kalbėti anglų kalba. Ji bandė užmegzti pokalbius su vietiniais, nusipirkti bilietą, užsisakyti maistą kavinėse, klausti kelių ir netgi dalyvauti ekskursijose, viską darant ispanų kalba. Nors ne viskas sekėsi pirmą kartą ir kartais teko susidurti su nesusipratimais dėl kalbos barjero, Agnės patirtis buvo daugiau nei teigiama.


Lengvumai pasireiškė per bendravimą: vietiniai Barselonos gyventojai buvo itin draugiški ir kantrūs. Jie ne tik padėjo, kai Agnei buvo sunku išsireikšti, bet ir skatino ją toliau praktikuotis, suteikdami vertingų patarimų. Agnė atrado, kad bendravimas ir kasdienė praktika yra neįkainojami mokymosi įrankiai net ir po 10 val. mokymosi.


Sunkumai su kuriais susidūrė Agnė - supratimas, ką kalba vietiniai. Deja, bet 10 val. buvo skirta mokytis frazėms ir žodžiams, o ne klausymui, ir tai pasijautė. Kartais ji taip pat jautėsi truputį pasimetusi, tačiau šios akimirkos tapo vertingomis pamokomis ir skatino dar labiau įsitraukti į mokymąsi.


Agnės eksperimentas įrodė, kad su tinkamu nusiteikimu ir pasiryžimu net ir trumpas pasirengimas gali atverti duris į naują kalbą. Ir nors 10 valandų tikrai neužteks tapti sklandžiu ,,kalbėtoju", tai gali būti puikus ir motyvuojantis startas kelionei mokantis kalbos. Agnės patirtis Barselonoje – puikus pavyzdys, kaip galima mėgautis mokymosi procesu, mesti sau iššūkį ir tuo pačiu patobulinti kalbos įgūdžius.



bottom of page